keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Ryhmäliikuntakalenteri on palapelin rakentamista


Korkeakoululiikunta näyttäytyy ulospäin ehkä parhaiten ryhmäliikuntaohjelmassa, joka vaihtuu kolmesti vuodessa: kevät-, kesä- ja syyskaudella on kummallakin oma lukujärjestyksensä. Ryhmäliikuntaohjelma on monen palapelin palan summa ja sen rakentaminen on työtehtävistäni ehkä mielenkiintoisin ja haasteellisin. Mitä enemmän on liikkuvia osia, sitä enemmän on myös huomioitavaa. Mistä palapelin osasista monen kymmenen tunnin ryhmäliikuntaohjelma kootaan?

1. TILAT
Yksi tärkeimmistä ohjelmaan vaikuttavista tekijöistä on tilat. Ryhmäliikuntatilojamme on sekä Liikunnalla että Rajakadulla ja saamme varata tuntejamme heti opetuksen ja tutkimuksen jälkeen. Opetus ja tutkimus keskittyvät päiväsaikaan mutta usein opintoja järjestetään myös iltaisin. Suosituimmat liikunnan harrastamisajat ajoittuvat klo 16–19 ja toisaalta 8-9 välille, jolloin mekin pääasiassa toimintaa järjestämme. Tilat määrittävät myös osaltaan kävijäkuntaa: useimmiten liikuntaa harrastetaan lähellä koti- tai työpaikkaa.


Syksyn 2013 lukujärjestys valmisteilla


2. OJHAAJAT
Tilan lisäksi tärkein resurssi on ohjaajat. Korkeakoululiikunnalla on miltei 70 tuntiohjaajaa, jotka pitävät vakiotunteja tai sijaistavat tarvittaessa. Ohjaajat ovat usein opiskelijoita tai muualla työssäkäyviä, eivätkä siis tee päätoimenaan ryhmäliikunnan ohjausta korkeakoululiikunnan leivissä. Jokaisen ohjaajan omat aikataulut ja tuntitoiveet huomioidaan tunteja suunniteltaessa. Toisinaan aikataulut voivat elämän pyörteessä muuttua lyhyessäkin ajassa ja silloin sopeutamme ohjelmaa uusien aikataulujen mukaisesti.

3. VÄLINEET
Kussakin tilassa käytettävät välineet mahdollistavat tai rajoittavat tarjottavien tuntien sisältöä. Kahta samoja välineitä hyödyntävää tuntia ei voi voi olla samanaikaisesti, jotta ne riittäisivät kaikille. Välineiden riittävyyden ohella huomioimme toiminnassamme niiden saatavuuden ja säilytettävyyden: Liikunnalla välineet haetaan erillisestä välinevarastosta kun taas Rajakadulla välineet löytyvät salin omasta välinevarastosta.



 Välineitä yliopistolla Liikunnalla...




... ja  ammattikorkeakoululla Rajakadulla

  
4. MONIPUOLISUUS
Jos suunnittelisimme ohjelmaa pelkästään kävijämäärien mukaan, olisi ohjelmamme huomattavasti nykyistä suppeampi. Korkeakoululiikunnan tehtävänä on tarjota monipuolisia ja helposti lähestyttäviä liikkumismahdollisuuksia monenlaisille liikkujille, niin opiskelijoille kuin henkilökunnallekin. Tämä on yksi syy, miksi ryhmäliikuntakalenteristamme löytyy tunteja laidasta laitaan. Monipuolisuus näkyy myös tuntien vaihtuvuudessa: haluamme pysyä liikuntatrendeissä mukana mutta antaa mahdollisuuden myös liikkua tuttujen kestosuosikkien parissa.
   
5. ASIAKKAAT JA TOIVEET
Tilastojen mukaan suosituimmat ryhmäliikuntapäivät ovat tiistai ja keskiviikko. Vaikka tila, ohjaaja ja välineet toteutuisivatkin täydellisesti mutta ajankohta on huono asiakkaillemme, ei hienosti järjestetystä tunnista ole hyötyä tärkeimmille eli teille tunneilla kävijöillemme. Kysyimme kesäohjelmaamme varten toiveita tunneista ja nappasimme näistä toiveista suoraan ne suosituimmat. Kahvakuulaa ja Combaticia toivottiin paljon mutta emme harmittavasti voineet niitä kesäojhelmassa toteuttaa, toisessa välineiden ja toisessa ohjaajan puuttumisen vuoksi. Syksyn suunnittelussa nämä resurssit toivottavasti saadaan kohdilleen ja voimme vastata näihinkin toiveisiin.

Yllä listatut tekijät, teidän kävijöiden antamat palautteet ja toiveet ja meidän kyky ideoida ja suunnitella on yhtä kuin uusi ryhmäliikuntaohjelma. Jokaisesta suunnitelmasta voi oppia, jokaisen jälkeen voi miettiä, miten kalenteria voi seuraavana kautena muuttaa ja mikä siinä on erityisen onnistunutta ja mikä kehiteltävää. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää kesäohjelmamme ääreen, joka tarjoaa tänä vuonna niitä tuttuja ja suosittuja tunteja kuin myös jotain uutta: kaksi ulkotuntia, jotka ovat jooga ja crosstraining. Lisätietoja kesäno hjelmasta löytyy:  www.korkeakoululiikunta.fi

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti