maanantai 17. maaliskuuta 2014

Palautteen lyhyt oppimäärä

Jupinaviikkojen alkaessa pohdin millaista on hyvä palaute. En tarkoita hyvää ylistävässä mielessä, vaan sellaista millä on mahdollista saada jotain aikaan. Antamalla kriittistä palautetta voi tarjota jollekin oppimisen mahdollisuuden, joka ajastaan voi poikia erilaisia toimintatapoja. Itse olen kotona aloittanut usean ”korjaavan” keskustelun ”Sinä et ikinä…” tai ”Enkös minä sanonut…” , mutta en ole koskaan pysähtynyt miettimään miksi joudun toistamaan itseäni kohtuullisen usein.

Ylettömästä päänsilittelystä ei synny kuin turhaa ylpistymistä, ja harva toiminta on sellaista, missä ei ole mitään kehitettävää. Tavoiteltua asiantilaa ei saavuteta myöskään sormea heristellen, vähätellen tai julkisesti mustamaalaten. Se synnyttää pahimmassa tapauksessa lamaantumista, katkeruutta ja työpaikoilla hulvattomat kilometrit sairaslomaa. Epäoikeudenmukainen hyökkäys ja vihjailu lietsoo myös vastareaktioita ja kapinahenkeä, jotka ovat hedelmätöntä maaperää muutokselle.  

Hampurilaismalli on palautteen antamisessa yksi suositelluista keinoista, mutta itse en ainakaan sillä mallilla tietäisi kehutaanko vai arvostellaanko? Hampurilaisessa siis palaute alustetaan positiivisella yleiskuvalla, keskikohdassa pihvinä tarjoillaan asian ydin ja lopuksi koko komeus kuorrutetaan jälleen kehuilla. Tästä syntyy kummallinen näytös, jossa ongelman ympärillä tanssitaan piirileikkiä ja varotaan pahoittamasta asianosaisen mieltä. Minä toivon palautteen tarjoiltavan ilman mitään erityistä lautasmallia: Rehellisesti, perustellusti, oikeista asioista ja suoraan minulle. Siinä ei pitäisi olla mitään hankalaa. 

Vaarallisinta palautteen antamisessa on sen antamatta jättäminen. Se on vallitsevan tilan hyväksymistä, joka periaatteessa poistaa oikeuden narista asiasta. Mistä tietää pitää yllä hyviä toimintatapoja, jos sille ei saa minkäänlaista vahvistusta? Hankalaa on myös korjata ongelmakohtia, jos niitä ei oteta esille. Jupinaviikoilla avautuu mahdollisuus opiskelijoiden yhteisten asioiden edistämiseen rakentavassa hengessä. Älä jätä mitään arvailun varaan vaan anna palautteesi tästä.


Anna
Viestintä- ja edunvalvontasihteeri 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti