maanantai 7. huhtikuuta 2014

Terveys paranee(ko). Opintotuki, not so much.

Hellou!

En kerenny bloggailemaan viime viikon lopulla vaikka vuoroni olikin. Ajattelin kuitenkin tänään vähän keräillä kokoon miten viime viikolla päivät sujui.  Bingotappioni jälkeinen keskiviikko meni sujuvammin kuin häviön tuskissani kerkesin toivoa. Harmikseni en kuitenkaan päässyt viettämään kovinkaan paljoa aikaa JAMKOn toimistolla.

Päästiin alkuviikosta JAMKin henkilöstön kanssa suunnittelemaan jo tulevan syksyn orientaatiopäivää ja voin luvata, että jälleen kerran on luvassa entistäkin eeppisempi tapahtuma! JAMKO tulee olemaan entistäkin näkyvämmässä roolissa tulevaisuudessa.Wait for it ;)

Loppuviikosta kävin ekskursiolla Levillä ja sieltä sai matkan kuluksi lukea mukavia, että vähemmän mukavia uutisia opiskelijoita ja opiskelijakuntia koskien. Ensimmäisenä korviini kantautui uutiset hallituksen esityksestä koskien automaatiojäsenyyttä ja YTHS:n (Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiö) mahdollista leviämistä myös meidän amk-opiskelijoiden puolelle. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että mennessään läpi eduskunnassa kaikki ammattikorkeakoulun opiskelijat kuuluisivat automaattisesti opiskelijakuntaan ja vuosittaista maksua vastaan saavat käyttöönsä YTHS-palvelut. Lisäksi opiskelijakuntien asema kaikkien opiskelijoiden edunvalvojana paranee ja riippumattomuus ammattikorkeakoulusta vähenee. Näin homma toimii muuten jo yliopiston puolella.

Huolestuttavampia uutisia kuului opintotuen saralta. Hallitus päätti vähentää tukikuukausia 70:stä 64:ään ja sen lisäksi toiseen samantasoiseen tutkintoon ei saa tukea vuoden 2015 elokuusta alkaen (Ylen uutisen aiheesta löydät täältä). Elikkäs mikäli olet jo insinööri, mutta kätilön pätevyys houkuttaisi niin toivottavasti on rahaa säästössä!

Kermana kakun päällä oli tämän päivän uutinen lukukausimaksukokeilusta. Kokeilun aikana korkeakoulut saivat määritellä EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille lukukausimaksuja ja tilastoida mm. kuinka tämä vaikuttaa saapuviin ulkomaalaisten opiskelijoiden määriin. JAMKO muiden opiskelijajärjestöjen ohella on pitkään kuuluttanut maksuttoman opiskelun puolesta ja vaikka kokeilusta ei voi suoria johtopäätöksiä vetää (koska siihen osallistui ainoastaan 355 opiskelijaa) niin toivon, että tämä viimein herätti päättäjät ymmärtään ettei Suomen vetovoima sittenkään taida riittää kilpailemaan muiden maiden kanssa, jos koulutukselle asetetaan hinta. Maksuton koulutus on aina ollut Suomessa etukoikeus!

Nyt allekirjoittanut jatkaa kotikaupunkiinsa kymmenen kuukauden tauon jälkeen ja ylihuomenna odottaakin reissu Romaniaan(!) koko Euroopan tasoista korkeakoulun laaduntarkkailua kehittämään.

-Olli




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti