torstai 10. huhtikuuta 2014

Kuinka moneen yhteisöön sinä kuulut?

Toimintaterapeutti Outi Ronkainen oli  JAMKO Akatemiassa puhumassa meille yhteisöllisyydestä ja laskeskelin tuossa äsken olevani yli 20 eri yhteisössä. Tai ainakin itse koen kuuluvani niihin. Tärkeintä yhteisöllisyydessä on henkilökohtainen kokemus siitä, että kuulut yhteisöön. Se luo turvaa ja vähentää yksinäisyyden tunnetta ja yhteisön jäsenet tukevat toisiaan kokemuksen vahvistamiseksi.

Yhteisöllisyyttä voi lisätä kuuntelemalla toisia ja myös toisaalta puhumalla omista asioistaan. Toisten arvostaminen, tiedon jakaminen, positiivisuus ja hyvän palautteen antaminen ja saaminen ovat myös hyviä vinkkejä oman yhteisöllisyytensä kehittämiseksi. 

Hauskin vinkki oli mielestäni "käyttäydy ihmisiksi", sillä se ei ole aina itsestäänselvyys. Mitä se ihmisiksi käyttäytyminen sitten on yhteisöllisyyden näkökulmasta? Kai se on sitä, että jokainen voi olla oma itsensä ja tullaan toimeen kaikkien kanssa, vaikkei aina olla samaa mieltä tai olla ylimpiä ystäviä.

Lopuksi vielä pari faktaa, jotka pistivät silmään päivän esityksestä:
- Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa (22.10.2013) on kirjoitettu, että yhdeksän kymmenestä opiskelijasta kokee tärkeäksi toisilta saadun tuen.
- Suomenruotsalaisten me-henki, eli yhteisöllisyys, pidentää ikää (Markku T. Hyyppä).

Annetaan jatkossakin siis kaverille tukea koulutiellä ja pidetään vaikka rapukestit pidemmän iän saavuttamiseksi! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti