torstai 8. elokuuta 2013

Rytmihäiriöitä


Minä en ole aamuihminen, en sitten millään tavalla, vaan olen tehnyt yökyöpelin identiteetistäni lähes taidetta. Iltamyöhään on hyvää aikaa hoitaa sosiaalisia suhteita facebookissa, televisiosta tulee henkiselle kasvulleni tärkeää ohjelmaa (4D – dokumentti: Siskoni on himohamstraaja tai Neljän hengen hää-talkoo-illallisten uusinnat) ja viherkasvit hyötyvät erityisen paljon, jos niihin vaihtaa mullat puolen yön jälkeen. Iltaisin asettelen hyvin aikein useamman erilaisen herätyksen ympäri asuntoa, jotka kilisevät ja kilkattavat muutaman minuutin välein. Puoli seitsemältä laahustan keräämään kaikki laitteet, jopa ne jotka eivät vielä soi, ja paiskaudun niiden kanssa takaisin petiin. Kun lopulta kukin niistä herättää, torkutan jokaista niin myöhään kuin vain voin. Yön aikana suhteellisen normaali ihminen on muuttunut katkokäveleväksi zombiksi, jonka silmäpussit ovat antaneet periksi maan vetovoimalle ja tukka on valinnut täysin vastakkaisen suunnan. Kuulostaako tutulta?

Loman jälkeen arkirutiineista on vaikeaa ottaa koppia ja erityisesti unirytmi on heittänyt yöttömien öiden valossa kuperkeikan. Aikaiset aamut ovat muutenkin hankalia, mutta jos kelloa katsoo vielä aamukahdelta, alkavat vitsit olla vähissä.  Helsingin Sanomissa julkaistun artikkelin mukaan  unirytmin muutos on myös biologinen ja rytmi viivästyy iän myötä.  Leikki-ikäinen uuvahtaa jo kahdeksan aikaan, mutta murrosikäinen saattaa odottaa unta puolille öin. Miten on parikymppisten laita, tai luoja paratkoon – kolmekymppisten? Helsingin Sanomissa haastateltu neurologi Markku Partinen kertoo, että aikaiset kouluaamut ja muuttunut rytmi saavat nopeasti aikaan univajeen, ja hänen mukaansa tätä voisi helpottaa, jos koulu alkaisikin aikaisintaan yhdeksältä. Tätä tukevat myös Yhdysvalloissa tehdyt tutkimukset. Mielestäni tätä voisi soveltaa myös vähän vanhempien aamuherätyksiin. Parikymppisillä korkeakouluopiskelijoilla ensimmäiset luennot alkaisivat kymmenen kieppeillä ja me kolmekymppiset voisimme saapua vasta lounaan jälkeen.

Jos sattuisi käymään niin, että opettaja tai esimies ei ole samaa mieltä, alla on muutamia itse ja kaveripiirissä testattuja vinkkejä, jotka saattavat helpottaa edessä siintäviä aikaisia aamujanne ja paluuta arjen aherrukseen.
  •  Herää tarkoituksella liian aikaisin muutamana aamuna jo lomalla.
  • Säädä valaistus hyvissä ajoin hämärämmäksi ennen iltatoimia, ja minimoi muutkin ärsykkeet.
  • Jos iltarutiinit auttavat lapsia nukkumaan, niin miksei myös aikuisiakin. Pidä kiinni niistä. Suihku – iltapala – hammaspesu – jne.
  • Jos pyörittelet päässäsi opintoihin, työhön tai ihmissuhteisiin liittyviä asioita öisin sängyssä, mieti, onko oikeasti jotain, mitä voit tehdä asialle siihen kellonaikaan. Harvan asian saa ratkottua aamukahdelta. Listaa esim. tekemättömät työt, ja päätä missä järjestyksessä aiot niihin tarttua seuraavana päivänä ja unohda ne siltä erää.
  • Älä huijaa itseäsi katsomalla televisiota tai roikkumalla facebookissa sängyssä. Ne pitävät vireystilaa yllä. Lue mieluummin jotain tai yritä rentoutua ajattelemalla mukavia asioita.
  • Kuinka ahdistavaa on herätä siihen iänikuiseen piipitykseen? Aseta herätysääneksi jokin hyvä biisi, johon on leppoisaa herätä. Allekirjoittaneella aamun avaa Florence & The Machinen Between Two Lungs.

Opiskelijoiden hyvinvointia, terveyttä ja elämänlaatua tukevan Nyyti ry:n nettisivuilta löytyy myös paljon hyödyllistä tietoa unen saannin ja unen laadun parantamiseen.

Helpompia heräämisiä ja virkeämpiä päiviä!

Anna
JAMKOn viestintä- ja edunvalvontasihteeri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti