torstai 22. elokuuta 2013

Nyt se on täällä: uusi Elmo-opiskelijaintra!

Nyt se on täällä! Paljon puhuttu Elmo-opiskelijaintra! Asiasta on puhuttu jo aika kauan ja JAMKOkin hypetti asiaa viime keväänä. Mutta joka kerran mainitessani asiasta opiskelijoille, reaktiona oli lähinnä silmien muljautuksia, syviä huokauksia ja sarkastisen epäuskoisia kommentteja, kuten ”hienoa, taas yksi uusi JAMK tietojärjestelmä johon hajota.” Epätoivoiset kommentit nousivat lähinnä Optiman käyttäjäepäystävällisyydestä. Eräs opiskelija kuvaili Optimaa minulle seuraavin nimin: "world of pain", "gates of hell", "verta, hikeä ja kyyneliä" ja "cloud of suffering". Jotain oli siis tehtävä niin Optimalle kuin opiskelijoiden yhteiselle viestinnälle.

Epätoivo seis! JAMKO antoi aikaisemmin keväällä sille tulleen opiskelijapalautteen suoraan Elmo-intran rakentajille ja nyt tällä viikolla pääsi katsomaan miltä intra näyttää. Ilokseni voin kertoa, että opiskelijapalautetta oli kuultu ja intra näyttää hyvälle, selkeälle ja toimivalle. Seuraavassa yritän vähän avata mitä muutos tarkoittaa ihan käytännössä opiskelijoille, niin uuden intran puolella kuin Optimassakin.

Ensinnäkin, intrasta on tarkoitus kasvattaa keskitetty viestintäkanava opiskelijoille. Intraan ei suinkaan kasvateta uutta nettisivustoa, vaan siitä on tarkoitus luoda ns. ”first point of contact” opiskelijoille mistä he voivat lähteä etsimään tietoa oli kyseessä mikä aihe tahansa. Ruokailut? Check! Ohjaukseen apua? Löytyy! Opinnäytetyöstä tietoa? Intrassa on! Vaihto-opiskelu mahdollisuuksista neuvoja? Intra vastaa! Mitä ikinä etsitkin, intrasta pitäisi löytyä ainakin lisätietoa mistä lähteä kysymään asiasta lisää. Uudessa intrassa on myös asuntopalsta, keskustelu- ja kommentointimahdollisuus, selkeä ”googlemainen” hakutoiminto, JAMKin henkilöstön hakumahdollisuus, uutispalsta niin JAMKin virallisista ilmoituksista kuin JAMKOnkin uutisista, laaja tapahtumakalenteri ja paljon muuta. Kun Elmo-intra vihdoin aukeaa, parhaimman käsityksen kaikista sen ominaisuuksista saa siellä seikkailemalla ja surffaamalla. Niin kuin JAMK tykkää sanoa: elmoilkaa!

Kuten sanoin, intrasta ei ole tarkoitus tulla uutta kaiken kattavaa tietojättiläistä vaan sen on tarkoitus pysyä kevyenä, helppokäyttöisenä sisäisenä viestinnänkanavana. Navigointipalkkien alta löytyy aiheista perustiedot ja linkit ohjaavat eteenpäin oikeille sivuille, joista löytyy syvempi ja laajempi tieto.

Elmo-intra avautuu huomenna perjantaina iltapäivästä. Kestää kuitenkin muutaman tunnin, että järjestelmät ovat päivittyneet, ja viimeistään maanantaina koko järjestelmä on esillä ja käytettävissä. On kuitenkin hyvä muistuttaa, että intra ei ole täysin valmis kun se avautuu perjantaina. Syksyn aikana intra täydentyy ja sen teknisiä ominaisuuksia tullaan korjailemaan ja hienosäätämään. Intra aukeaa myös kerralla lähes 10 000 ihmiselle, joten jonkinasteista alkukankeutta on odotettavissa. Kehotankin opiskelijoita siis kärsivällisyyteen intran käytössä. Asioita varmasti korjaillaan sitä mukaa kun niitä ilmestyy.  Mutta jos jokin ei toimi millään tai intrasta puuttuu asioita, jotka teidän mielestä olisi olennaista olla siellä, aina voi ottaa JAMKOon yhteyttä ja JAMKO vie viestiä eteenpäin.

Miten intra sitten toimii? Intraan pääsee elektronisen Elmo-työpöydän kautta. Työpöytä ja sitä kautta myös työtilat ovat olleet opiskelijoilla käytössä jo viime keväästä lähtien.  Intra on siten Elmon kolmas ulottuvuus. Sinne pääsee siis helpoiten avaamalla oman henkilökohtaisen Elmo-työpöydän osoitteessa https://elmo.jamk.fi/. Työpöydän ylänavigoinnin kautta pääsee suoraan valitsemaan intran.

Tältä Elmon yläpalkki tulee näyttämään, kun intra avautuu.


Yläpalkista voi siis mennä näppärästi edestakaisin työtilojen, työpöydän ja intran välillä. Toistaiseksi intra-palikkaa ei vielä näy, mutta heti kun intra avautuu, palikka ilmestyy jokaiselle juuri yläpalkkiin. Elmo-intraan päsee myös etänä omilla JAMKin tunnuksilla. Suoraan intraan pääsee myös osoitteen https://intra.jamk.fi/opiskelijat/Sivut/default.aspx kautta.

Intra muuttaa myös tapaa, jolla Optimaa käytetään. Optima säilyy edelleen JAMKin verkko-oppimisympäristönä. Toisin sanoen kaikki opintojaksoihin liittyvä aineisto on edelleenkin Optiman työtiloissa.  Sen sijaan Optimassa vielä näkyvissä oleva opiskelijaintran virkaa toimittanut Opinfoorumi (StudyForum) poistuu. Opinfoorumi asetetaan piakkoin lukutilaan, eikä sinne tuoteta enää uutta sisältöä. Myös kaikki yleinen ilmoittelu ”koululta opiskelijalle” siirtyy Elmo-opiskelijaintraan. Lisäksi Optimankin työtilojen käytettävyys paranee, kun niiden asetteluja yhdenmukaistetaan.

Olen toiveikas uuden intran suhteen ja todella toivon, että se tulee toimimaan niin kuin se on suunniteltu. Mutta se vaatii aktiivisuutta myös opiskelijoilta: ottakaa kantaa ja antakaa palautetta! Se on teidän intra ja sen pitää toimia teille parhaalla mahdollisella tavalla!


PS. Toivottavasti uudistuksen myötä päänsäryt ja hiusten päästä repimiset Optiman kanssa päättyy…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti