tiistai 21. lokakuuta 2014

Varaslähtö vaaleihin vaalipaneeleilla

Moi!

Toimin tänä vuonna JAMKOn keskusvaalilautakunnassa ja sain tehtäväkseni järjestellä vaalipaneeleihin liittyviä asioita. Ajattelin kertoa teille siitä, ja muutenkin toiminnasta keskusvaalilautakunnassa.

JAMKOn edustajisto valitsi keväällä Keskusvaalilautakuntaan puheenjohtajan, varapuheenjohtajan sekä jäsenet ja kaikille varajäsenet. Keskusvaalilautakunnan toiminta alkoi ensimmäisellä tapaamisella jo keväällä ja toimikausi kestää koko vuoden. Keväällä jo saimme selvyyttä siitä, mitä tuleva syksy toisi tullessaan. Osa meistä oli jo vanhoja konkareita ja osa uusia (kuten minä). Itselläni edustajistovaaleista oli kokemusta aikaisemmin vain sen verran, kun viime syksynä itse olin Tarmon ehdokkaana. Itsehän en tänä vuonna voi ehdokkaana edustajistovaaleissa olla, koska olen keskusvaalilautakunnan puheenjohtajistossa.

Sovimme kokouksissa ja tapaamisissa aikatauluista ja päätimme, että paneelit on hyvä pitää heti kun ehdokkaat esitellään jotta homma saadaan vauhdilla käyntiin. Ensimmäinen paneeli pidetään 21.10. Rajakadun ruokalassa ja toinen 22.10. Dynamolla aulassa, molemmat yhdeltätoista. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa paneelit lähetetään suorana lähetyksenä JAMKin Moniviestin-palvelussa, eli sinulla on mahdollisuus seurata paneelia vaikka kotoa käsin. Muun muassa kotikampuksellani Tarvaalan Biotalouskampuksella pitäisi paneelien näkyä Tiedontorilla suorana lähetyksenä!

Paneeleissa ehdokkailla ja vaaliliitoilla on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin ja ryhmänsä näkyviin. Paneeli kulkee siten, että ensin esitellään paikalla olevat ehdokkaat ja vaaliliitot, jonka jälkeen heiltä kysytään vaihtelevassa tahdissa avoimia kysymyksiä ja kyllä/ei –kysymyksiä. Kyllä/ei –kysymyksiin vastataan näyttämällä punaista tai vihreää lätkää. Lopuksi myös yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä, mikäli niitä on herännyt paneelin aikana.

Äänestäjät, eli JAMKOn jäsenet saavat paneeleista hyvän kuvan siitä, mitä mieltä eri vaaliliitot ovat tärkeistä yhteisistä asioista, sekä myös yksittäisten ehdokkaiden mielipiteistä. Koska kaikki ehdokkaat eivät paneeliin pääse avaamaan sanaista arkkuaan JAMKO avaa samaan aikaan myös vaalikoneen, jossa voit aivan kuin muissakin vaaleissa vastata kysymyksiin ja saada selville kuka ehdokkaista on eniten samaa mieltä kanssaan. Tällä tavoin tulee juuri sinun ajattelu- ja arvomaailmaasi edustava ehdokas valittua edustajistoon helpommin.

Nyt jännittää kyllä aivan älyttömän paljon. Minkäänlaisen paneelin järjestelyssä en ole aikaisemmin ollut mukana. Nyt kuitenkin muistilistaa tarkistaessani luulen muistaneeni kaiken: tilat on varattu, lava on tulossa paikalle, kysymykset ovat valmiina, ehdokkaita on tulossa paneeliin ja etäyhteydet ovat toivottavasti kunnossa paneelien etäseurantaa varten. JAMKOn henkilökunta, hallitus ja keskusvaalilautakunnan muut jäsenet ovat kyllä joka käänteessä olleet tukemassa, joten luulen muistaneeni kaiken. Eiköhän tämä tästä! Tervetuloa seuraamaan paneeleita joko paikalla tai etänä, paikalla ollessa pääsee ehdokkaita haastamaan myös kiperillä kysymyksillä jos haluaa!

Paneeleita voit seurata tästä.

Viime vuonna äänestysprosentti oli 39,5%, pistetään tänä vuonna paremmaksi. Valitaan monipuolinen, aktiivinen ja kaikkien JAMKin opiskelijoiden asioita ajava edustajisto!





Terhi Litmanen
Keskusvaalilautakunnan varapuheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti