perjantai 3. lokakuuta 2014

Bilehommia(ko), onks aina pakko juoda?

 "Onks aina pakko juoda?" tai "En juo enää ikinä.", kuuulostaako tutulta?

Jos eilen kuljit illan aikana Jyväskylän keskusta-alueella, et voinut välttyä haalaripukuisilta opiskelijoilta. Oli se päivä taas vuodesta, nimittäin Kauppakadun Appro.

Yle Uutiset julkaisi viime kuussa uutisen opiskelijoiden tukijärjestö Nyyti Ry:n teettämästä kyselytutkimuksesta, jonka mukaan yhä useampi yliopisto-opiskelija, miksei siis myös ammattikorkeakouluopiskelija, toivoo päihteettömiä opiskelijatapahtumia.

"Opiskelijoiden tukijärjestö Nyyti ry:n vuoden 2013 kyselytutkimusten mukaan jo 42 prosenttia opiskelijoista katsoo, että esimerkiksi yliopiston uusien opiskelijoiden kastajaisissa, eli fuksiaisissa, käytetään aivan liikaa alkoholia."
 

Itsekin olen yhdet fuksiaiset kokenut ja voin tähän toteamukseen liittyä. Mutta esimerkiksi JAMKOn järjestämissä Tursajaisissa alkoholi ei varmastikkaan näyttele läheskään niin suurta osaa, kuin Yliopistojen fuksiaisissa. Meidän Tursajaisissamme esimerkiksi rastihenkilökunnalla on nolla toleranssi ja ryhmän vetäjät on ohjeistettu hyvinkin maltilliseen alkoholinkäyttöön.

"Moni kokee, että opiskelijatapahtumien pääasiallinen sisältö on juuri alkoholinkäyttö.
Opiskelijoiden juhlimista yhdessä ei missään nimessä pidä rajoittaa, painottaa Nyyti ry:n toiminnanjohtaja Minna Savolainen. Hänen mukaansa olisi kuitenkin muistettava, että iso osa opiskelijoista tuntuu jäävänsä ulkopuoliseksi runsaan alkoholinkäytön takia. 
– Kyse on tavoista, miten aikaa yhdessä vietetään. Alkoholilla saattaa olla rooli, joka jättää jonkun ulkopuolelle, Savolainen sanoo Yle Helsingin haastattelussa.
Entistä useampi opiskelija toivookin Nyytin mukaan, että edes osa yhteisistä tapahtumista olisi päihteettömiä. Toisaalta opiskelijat ovat hyvin jakautuneita mielipiteissään: Yli puolet vastanneista sanoi 2013 kyselytutkimuksessa, että fuksiaisissa alkoholinkäyttö on sopivalla tasolla."

Meillä JAMKOssa on panostettu runsaasti myös päihteettömiin tapahtumiin. Noin pari kertaa kuukaudessa on mahdollisuus osallistua joko Hengailuiltoihin, Peli-iltoihin tai esimerkiksi IC Movie Nightiin. Kaikki ovat maksuttomia. Lisäksi tarjolla on vähän isompia tapahtumia kuten IC Burger Nightit, joissa opiskelijat pääsevät syömään normaalia edullisemmin ja osallistumaan tietovisoihin. Myös Jälki-istuntomme ovat vapaita kaikille, ja vaikka ympäristö onkin ravintolassa, kannustamme silti osallistumaan ja tulemaan mukaan, ilman että olisi pakko juoda.

Näihin tunnelmiin päätän tämän tarinan, toivottavasti näemme teitä kaikkia runsain joukoin tulevissa tapahtumissamme, myös niissä pienemmissä. Teitä varten tätä tehdään. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti