keskiviikko 29. lokakuuta 2014

AHOT – Aikainen Herääminen Oikeaan Tosielämään, vai miten se meni?



Monelle opiskelijalle tuttu, mutta useammille tuntematon AHOT on korvaamaton työkalu niille opiskelijoille, joilta löytyy osaamista ja halua nopeuttaa opintoja. Harhaan johtavan otsikon jälkeen voitaneen todeta, että oikeasti AHOT tarkoittaa Aiemmin Hankitus Osaamisen Tunnistamista/Tunnustamista.  Tutkintosäännön virallinen selitys tälle toimenpiteelle on jotakuinkin seuraavanlainen:

”Opiskelija pyrkii ymmärtämään aiemmin hankkimaansa osaamista ja jäsentää sen suhteessa opintojakson/osaamisalueen osaamistavoitteisiin siten, että hän pystyy kuvaamaan ja näyttämään toteen osaamisensa. ”
 
Ihan kiva, mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Otetaan esimerkiksi Opiskelija Petteri. Petteri opiskelee sosionomiksi ja on ilmoittautumassa opintojaksoille kevätlukukaudelle 2015. Petterin pitäisi ottaa syventävä harjoittelu (7 op) koska on opiskellut normaalissa aikataulussa. Katsoessaan opintojaksokuvausta hän uskoo osaavansa jo siinä vaadittavat asiat, koska oli kesän sosiaalialan töissä ja sen lisäksi tehnyt koulun ohessa tuurauksia samassa paikassa. 


Seuraavaksi Petteri katsoo Opinto-oppaan Hyväksilukeminen osiota ja päätyy oman hyväksilukemisensa tässä tilanteessa olevan AHOT. Alkaa lomakkeidentäyttöoperaatio, kaikki tietysti paperiversioina eikä sähköisesti. Ensin on vuorossa Opintojen hyväksilukeminen – AHOT –lomake. Siihen Petteri laittaa liitteeksi oman kuvauksensa työkokemuksestaan sekä työnantajalta pyydetyn vahvistuksen omasta osaamisestaan. Koko laitetaan paketti etanapostiin ja jäädään odottelemaan päätöstä. Koska Petteri on fiksu ja hyvissä ajoin liikenteessä, hän myös ilmoittautuu varmuuden vuoksi Syventävän harjoittelun opintojaksolle, mutta katsoo myös muita opintojaksoja, joita voisi tehdä AHOT-hakemuksen mennessä läpi. Jos hakemusta ei hyväksytä, opintojaksoilta voi aina jättäytyä pois, mutta jälkikäteen ilmoittautuminen onkin sitten vaikeampaa.


Petterin hyvin tehdyt hakemukset tuottavat tulosta: opintosihteeri kirjaa hänelle 7 opintopistettä syventävästä harjoittelusta opintosuoritusrekisteriin. Tähän prosessiin meni kolme viikkoa. Mitä olisi käynyt jos Petteri ei olisi ollut ajoissa liikenteessä? Mitä olisi käynyt jos Petteri ei olisi tajunnut ottaa muita opintojaksoja AHOT-hakemuksen mennessä läpi?


JAMKin AHOT-prosessi on käymässä läpi suurta uudistusta, jossa JAMKO on ollut vahvasti mukana. Uusia muutoksia ovat sähköinen asiointi, joka tuo koko prosessin 2010-luvulle ja nopeuttaa toimintaa. Toisena isona uudistuksena ollaan suunnittelemassa laajojen kokonaisuuksien AHOTia sekä ennakoivaa AHOTia. Laajojen kokonaisuuksien AHOT mahdollistaisi nopeamman valmistumisen ja AHOT prosessin helpottuminen niille opiskelijoille, joilla on jo kattavaa osaamista, mutta eivät jaksa täyttää jokaisesta osaamisestaan erillistä paperia. Ennakoiva AHOT oikein toimiessaan helpottaisi uusien opiskelijoiden sujuvaa siirtymistä JAMKiin ja korkeakouluopintojen pariin. 


JAMKO jatkaa vaikuttamistyötään opiskelijoiden paremman opiskelun ja arjen hyväksi, sen toteutumista voit seurata esimerkiksi Ajakohtaisesta JAMKOsesta, joka ilmestyy joka kuun ensimmäinen torstai. 



t. Oona, tutor- ja liikuntasihteeri



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti