perjantai 17. toukokuuta 2013

Työnhaun ja rekrytoinnin iloja

Kesätyöt alkaa olla aikalailla kaupattu jo tekijöilleen, vaikka muutamia avoimia paikkoja silloin tällöin tupsahtaakin. Meilläkin JAMKOn toimistolla avautui eilen uusi työpaikka, kun viestintä- ja edunvalvontasihteerimme Reeta ottaa syyskuussa suunnan kohti uusia haasteita. Työnantajan näkökulmasta rekrytoinnit ovat omalta osaltaan raskaita, mutta myös ihan todella, todella mielenkiintoisia projekteja.

Tällä hetkellä JAMKO hakee viestintä- ja edunvalvontasihteeriä, mutta myös ohjaajia korkeakoululiikuntaan. Lisätietoja www.jamko.fi 

Käyn läpi muutamia työnhakuun liittyviä asioita, jotka eivät edusta muutakuin omaa mielipidettäni ja havaintojani sen perusteella, mitä olen itse kokenut toimiessani työnhaastattelijana ja työhönottajana.

Ensiksikin, tiedä mihin haet ja mitä tehtävää haet, jos siis haet paikkaa tosissasi. Usein paikan nettisivut osaavat jo kertoa paljonkin työnkuvasta, mutta oma salapoliisi- ja tutkimustyö ei ainakaan ole haitaksi. Kaverit, Kaverinkaverit ja Google osaavat varmasti kertoa sinulle paljon tietoa hakemastasi paikasta. Usein siis minuutti haun avautumisen jälkeen sähköpostiin kilahtaneet hakemukset eivät ehkä ole niitä kilpailukykyisempiä - valitettavasti.

Toiseksi, tiivistä. Jos haemme viestintäsektorillemme työntekijää, hakemus ei voi, ei vaan voi olla yli kolmea sivua pitkä (eikä voi olla oikeastaan muutenkaan). Viestintään liittyy mitä olennaisimmin asioiden kertominen tiivistetysti ja napakasti. Mieti, millaisiin tehtäviin olet hakemassa, ja mikä on sen tehtävän kannalta olennaista. Omassa hakemuksessa on hyvä treenata.

Haastattelutilanteiden rehellisyyttä
Kerro mitä osaat ja olet oppinut, älä vain luettele sitä, missä olet ollut töissä. Työhistoria ja paikat on hyvä tulla ilmi CV:ssä, mutta hakemuksessa on hyvä tuoda esiin omat oppimiskokemukset sekä osaaminen. Jos olet työskennellyt kaupassa kassalla, tämä ei vielä kerro juurikaan. Jos sen sijaan siellä olet ymmärtänyt, miten asiakkaita kohdellaan, millaista on hyvä asiakaspalvelu ja miten olet siinä kehittynyt, antaa tämä jo huomattavasti enemmän informaatiota.

Ja viimeisenä. Kun haastattelukutsu tulee, valmistaudu siihen. En ole vielä itse ollut yhdessäkään haastattelussa (en hakijana enkä haastattelijana) jossa ei pyydettäisi kertomaan itsestään tai omasta osaamisestaan.  Kun perusasiat ovat hanskassa, eivät pahatkaan kysymykset tunnu enää yhtään pahoilta, kun on alun jännityksestä selvinnyt hienosti.

Ja sittenkin uudestaan vielä viimeisenä. Oma hakemus ja/tai CV kannattaa aina luetuttaa jollakin kaverilla. Tällöin yleensä huomataan kirjoitusvirheet ja "ei mitään tarkoittavat" -lauseet karisevat pois. Ai niin, ja se hymiöiden käyttö ei vaan oikein  sovi ;)


Työympäristöistä ja työssäaloittamisesta tulossa juttua vielä myöhemmin. Iloa kaikille kesätöihin ja onnea työnhakuun nyt ja opintojen jälkeen!

Haastattelutilanteessa voi tulla vastaan yhtä sun toista.


Ravintolapäiväterveisin,

Minna






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti