torstai 2. toukokuuta 2013

Et ole yksin - älä siedä häirintää!


Nyt kun vappu on juhlittu on aika siirtyä taas vakavampiin asioihin.

Onko sinua joskus häiritty tai kiusattu? Oletko kenties itse ollut kiusaajana? Häirintä on toista henkilöä alistavaa toimintaa ja se on usein toistuvaa. Häirintä kohdistuu usein toisen henkilön persoonaan ja yksityiselämään, kuten luonteenpiirteisiin, ulkomuotoon, harrastuksiin, perhesuhteisiin jne. Häirinnässä on aina kyse siitä, että toista henkilöä ei hyväksytä sellaisena kuin hän on.

Häirintä on väheksyvää, alistavaa, nöyryyttävää, pilkkaavaa tai syyllistävää. Häirintä loukkaa toista henkilökohtaisesti ja voi aiheuttaa todella pahan olon häirinnänkohteena olevalle. Olet ehkä lukenut uutisista, kuinka esimerkiksi koulukiusaus on mennyt niin pitkälle, että kiusattu on tehnyt itsemurhan. Kiusaamista tapahtuu niin koulussa kuin työpaikallakin. Häirinnänkokemus on aina todellinen ja häirinnänkohteena ollut voi kaivata jotakuta kelle kertoa häirinnästä.

Häirintäyhdyshenkilötoiminta on opiskelijakunnan kaikille opiskelijoille suuntaama palvelu. Häirintäyhdyshenkilöön opiskelija voi ottaa yhteyttä kun on kokenut tulleensa häirityksi. Häirintäyhdyshenkilöt ovat myös opiskelijoita, joten he ovat vertaisia opiskelijoille. Häirintäyhdyshenkilöä sitoo ehdoton vaitiolovelvollisuus ja toimenpiteisiin häirintätilanteen selvittämiseksi aletaan vain jos opiskelija näin haluaa. Häirintäyhdyshenkilön ensisijainen tehtävä on kuunnella häirinnän kohteeksi tullutta ja tukea häirinnästä toipumisessa ja tarpeen vaatiessa ohjata hänet oikeaan paikkaan avun luokse.

Jos koet tarvetta ottaa yhteyttä häirintäyhdyshenkilöön keskustellaksesi mieltä painavasta asiasta, laita sähköpostia osoitteeseen hairinta@jamko.fi. Yhteydenotto ei velvoita mihinkään, ja kaikki viestintä on ehdottoman luottamuksellista. Lisää viestisi otsikkoon, jos haluat olla yhteydessä vain mies- tai naispuoliseen häirintäyhdyshenkilöön.

Ketään ei saa häiritä!

- Sopo-Sami

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti