torstai 7. maaliskuuta 2013

Opiskelija, toimeentulosi on vaakalaudalla!

Tiesitkö, että juuri sinunkin opintojen aikanen toimeentulosi on vaarassa?

Jos et, tässäpä sinulle tärkeää tietoa.

Saatoit ehkä jo ennestään tietää, että eduskuntavaalien jälkeen uuteen hallitusohjelmaan kirjattiin opintotuen sitominen indeksiin 1.9.2014 alkaen. Päätettiin perustaa myös työryhmä pohtimaan, miten opintotukea voitaisiin kehittää rakenteellisin keinoin.

Tiistaina 18.12.2012 opintotuen kehittämistä suunnitellut työryhmä luovutti muistionsa asiasta vastaavalle ministerille, Paavo Arhinmäelle. Työryhmä ei työskentelynsä aikana saavuttanut yhteisymmärrystä siitä, miten opintotukea pitäisi kehittää ja asia siirtyi työryhmältä poliittisen tahdon, käytännössä siis puolueiden, varaan.

Tällä hetkellä opintutukeen kohdistuu huolestuttavia ja todellisia uhkia. Hallitus päättää budjetin raameistaan kehysriihessä 21.3. Silloin on myös opintotukeen kohdistuvien päätösten aika.

Vastatuulessa ovat opintuen indeksiin sitominen, ajatuksia tuen tiukemmasta rajaamisesta opintojen ohjeaikaan on heitelty ilmaan ja suurimpana uhkana väijyy opintotuen lainapainotteisuuden lisääminen. Lainaosuuden lisäämisellä ja opintotukiajan rajaamisella (tai pahimmassa tapauksessa jopa kokonaan lainamalliin siirtymisellä) päättäjät toivovat kannustavansa opiskelijoita valmistumaan ja siirtymään työelämään nopeammin. Todellisuudessa tilanne taitaa kuitenkin olla se, että yhä harvempi uskaltaisi tällöin nostaa opintotukea ollenkaan ja rahoittaisi opintonsa työnteolla, ja todennäköisesti valmistuminen jopa viivästyisi. Olisitko sinä valmis rahoittamaan opintosi vain lainalla? Vai eikö sittenkään kuulosta houkuttelevalta?

Yksikään puolue ei vielä tähän hetkeen mennessä (vajaa 3 viikkoa ennen hallituksen kehysriihtä) ole tuonut esille omaa malliaan opintotuen kehittämisestä. Opiskelijat elävät käytännössä pimennossa päätöksenteolta, vaikka kattojärjestömme SAMOK (Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto) ja SYL (Suomen ylioppilaskuntien liitto) tekevätkin hyvää työtä neuvotellessaan erilaisista mahdollisista vaihtoehdoista puolueiden kanssa ja kartoittaessaan tilannetta.

Moni on varmasti huomannut alkuvuodesta useita kirjoituksia asiasta sekä sosiaalisessa- että perinteisessä mediassa. Huomiota ovat herättäneet varsinkin kampanjat Näpit irti opintotuesta! sekä Opiskelijan muisti.

Mitä jokaisen opiskelijan tulisi siis tehdä, jotta pahimmalta vältyttäisiin? Tässä ohjeet.

Kerro kaverille!
On ehdottoman tärkeää, että kaikki opiskelijat ovat tietoisia opintotukeen liittyvistä uhista ja keskustelusta. Tätä asiaa ei tule päättää pimennossa opiskelijoilta ja levittämällä tietoisuutta varmistamme että äänemme kuullaan.
Osallistu kampanjointiin sosiaalisessa mediassa!
Kampanjaan osallistuminen on helppoa. Tykkää facebook-sivuista ja kutsu kaverisikin tykkäämään niistä. Sivuilta löydät myös yhtenäiset opintotukiaiheiset kansikuvat facebook-tilillesi.

Näpit irti opintotuesta! kampanja levittää tietoisuutta opintotukeen kohdistuvista uhista. Opiskelijan muisti nostaa pinnalle kansanedustajien opintotukilupauksia vuoden 2011 eduskuntavaaleista.
Nouse barrikadeille Helsingissä! Keskiviikkona 20.3., eli päivää ennen hallituksen kehysriihtä, järjestetään Helsingissä opiskelijajärjestöjen yhteinen suurmielenosoitus. Opiskelijakunta JAMKO ja ylioppilaskunta JYY järjestävät Jyväskylästä ilmaisen kuljetuksen mielenosoitukseen Helsinkiin ja samana iltana takaisin. Mukaan voit ilmoittautua täällä, viimeinen ilmoittautumispäivä on 13.3. Mielenosoitusbussin löydät myös facebookista, kutsu kaverisi mukaan! (Pelkkä facebook-ilmoittautuminen ei riitä, täytäthän myös ilmoittautumislomakkeen aiemmasta linkistä) Lisätietoa matkasta löydät myös JAMKOn nettisivuilta.
Nouse barrikadeille Jyväskylässä!
Paikallista näkyvyyttä opintotuelle suunnitellaan parhaillaan JAMKOn, JYYn ja toisen asteen opiskelijajärjestöjen kanssa. Tästä saatte tiedon ensimmäisten joukossa seuraamalla JAMKOn nettisivuja lähiaikoina! Ilmoitamme heti, kun saamme paikallisen tapahtuman raamit kasaan! Jos tahdot olla mukana toteuttamassa tapahtumaa, heitäppä minua vaikka sähköpostilla pj(at)jamko.fi. Järkkärikortilliset ilmoittautukaa vaikka heti!
Ota yhteyttä kansanedustajiin, kirjoita blogia, tweettaa ja levitä sanomaa sosiaalisessa mediassa!
Yhdessä olemme vahvoja ja yhdessä meistä lähtee kovin ääni! Vaikka et olisikaan aktiivinen kannanottaja, on useita matalan kynnyksen tapoja pitää ääntä kuuluvilla. Puskaradio siis kiertämään käytävillä, kahvitauoilla ja kotona.

 
Jos tämän kirjoituksen luettuasi tahdot tietää asioista vielä tarkemmin ja seurata keskustelua aiheesta, kannattaa tutustua kattojärjestömme SAMOKin nettisivuihin, jonne päivitetään seuraavan kahden viikon ajan aktiivisesti blogikirjoituksia ja tiedotteita asiasta. Tietoa löydät myös JAMKOn nettisivuilta.

Toivottavasti näemme 20.3. Helsingissä tuhat- ellei jopa kymmentuhatpäisen opiskelijajoukon kertomassa päättäjille viestiämme. Jo riittää, näpit irti opintotuesta! Lupaukset on lunastettava!

Kampanjointiterveisin,

Neea, JAMKOn hallituksen puheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti