keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Halpaa rahaa - 15% korolla!


Lähde: Opintotuen Facebook-sivu, 
http://www.facebook.com/opintotuki
Mediassa on viimeisen viikon aikana ollut paljon puhetta meneillään olevasta opintotuen takaisinperinnästä. KELA on lähettänyt takaisin perintään liittyviä ilmoituksia ennätyssuurelle joukolle opiskelijoita. Asiasta ovat kertoneet mm. YLE ja Iltalehti. Takaisinperintä näkyy myös opintotukilautakunnan työmäärässä.

Miksi KELA perii opintotukia takaisin?
Nyt meneillään olevassa takaisinperinnässä on kyse opintotuen tulorajojen ylittymisestä. Opiskelijan oikeus opintotukeen on sidoksissa hänen tuloihinsa. Jos opiskelija tienaa kylliksi tullakseen toimeen ilman tukea, hänelle ei nykylain mukaan ole tarkoituksenmukaista maksaa opintotukea.

Takaisinperintä veronpalautuksista

Vuonna 2011 opiskelijat yllättyivät, kun takaisinmaksusuunnitelman noudattamisesta huolimatta KELA ulosmittautti saataviaan veronpalautuksista - ilmoittamatta. Viime vuonna KELA ei perinyt ylimääräisiä opintotukia veronpalautuksista, mutta tänä vuonna näin aiotaan jälleen menetellä. Asia oli laajasti esillä mediassa tammi-helmikuun vaihteessa ja myös YLE uutisoi aiheesta.

Palauta vapaaehtoisesti - säästä 15 %
Lähde: KELAn nettisivut, http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/net/300508130646ho
Nyt meneillään olevassa takaisinperinnässä käsitellään vuonna 2011 maksettuja opintotukia. Näiden osalta vapaaehtoinen palauttaminen ei ole enää mahdollista. Jokainen voi kuitenkin tarkistaa oman tilanteensa vuoden 2012 osalta: tulorajat riippuvat maksettujen tukikuukausien määrästä. Jos viime vuoden ansiosi ylittävät tulorajojen salliman summan, voit vapaaehtoisesti palauttaa jo saamiasi opintotukia ja näin välttyä 15 %:n korotukselta. Takaisinperittäviin opintotukiin KELA nimittäin lisää 15 %:n korotuksen. Vuonna 2012 maksettuja opintotukia voi vapaaehtoisesti palauttaa maaliskuun 2013 loppuun saakka. Lisätietoja vapaaehtoisesta palautuksesta KELAn nettisivuilla.

Tulorajojen mukaan opiskelija saa tuellisina kuukausina ansaita 660 euroa ja tuettomina kuukausina 1 970 euroa. Tuloraja lasketaan koko kalenterivuodelle, joten sillä ei ole merkitystä, vaikka tekisi koko vuoden tilinsä kesäkuukausina. Opiskelija, joka nostaa koko lukuvuoden (9kk) opintotukea, voi tulorajojen puitteissa ansaita 11 850 euroa vuodessa.

"Systeemi on hullu"
Viime keväänä käytiin jälleen kovaääninen keskustelu takaisinperinnän yhteydessä KELAn tekemästä 15 %:n korotuksesta. Kaikki kantaaottaneet tahot pitivät korotusta kohtuuttoman suurena. Nyt keskusteluun on nostettu tulorajojen tarpeellisuus ylipäätään. Voimakkaasti asiaa on kommentoinut kansanedustaja Heinonen. Opiskelijoiden edunvalvontaorganisaatiot, SYL ja SAMOK, ovat kuitenkin ilmaiseet suhtautuvansa tulorajojen poistamiseen kriittisesti.

Kriittinen suhtautuminen perustuu todellisuudentajuun: tulorajojen poistamisesta aiheutuvat kustannukset asettaisivat uusia haasteita. Tällä hetkellä julkiseen sektoriin kohdistuvat säästöpaineet pakottavat leikkauksiin kaikkialla. Kustannukset katettaisiin todennäköisimmin leikkaamalla opintotuen yleistä tasoa eli toisin sanoen pienentämällä opintotukea.

Miten opintotukea kehitetään?
Realiteettien tunnustaminen osoittaa vastuuntuntoista asennoitumista yhteiskuntaa kohtaan. Meneillään oleva opintotukiuudistus otetaan todella vakavasti myös meillä JAMKOssa. Opintotuen kehittämiseksi Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä antoi esityksensä muutosehdotuksista ennen joulua. Esitykseen oli koottu joukko erilaisia toteuttamisvaihtoehtoja, mutta erimielinen työryhmä ei oikeastaan päässyt mihinkään lopputulokseen. Tämän seurauksena tällä hetkellä päättäjät eivät löydä yksimielisyyttä, miten opintotukea tulisi kehittää. Meidän opiskelijoiden suurimpana pelkona on, että opintotukea koskevat päätökset tullaan tekemään poliittisista syistä, suljettujen ovien takana opiskelijoita kuuntelematta.
Lähde: Opintotuki indeksiin 1.1.2012Facebook-sivu, http://www.facebook.com/indeksiin


On hyvin mahdollista, että meidän kaikkien panosta tullaan tarvitsemaan taistossa oikeudenmukaisen ja tasa-arvoisen opintotuen puolesta. Kiinnostuneet voivat käydä tykkäämässä uudesta Facebook-sivusta.

Jäämme odottamaan, mitä tuleman pitää.

Tara
JAMKin opintotukilautakunnan jäsen
JAMKOn edustajiston puheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti