sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Ei pahaa, ellei jotain hyvääkin

Erään ystäväni äidillä on tapana sanoa, että jokaisesta negatiivisesta asiasta pitäisi pyrkiä löytämään kolme hyvää asiaa. Olen tänään pohtinut, kuinka helppoa minun on oikeastaan olla tyytyväinen siihen opiskelijaelämään, jota saan viettää. Kevään aikana olemme puolustaneet opiskelijan oikeutta riittävään toimeentuloon opintotuen muodossa. Usein keskustelu opintotuesta vanhemman väestön kanssa on sen päivittelyä, kuinka tiukilla opiskelija on taloudellisesti ja myös psyykkisesti. Rahat eivät millään riitä ja stressi on kova. Miksi sitten voin olla tyytyväinen opiskelijana?


Asuminen

Opiskelijat asuvat usein pikkuruisissa 12 m²:n huoneissa soluasunnoissa. Itsekin asun juuri sellaisessa.

1. Siivotessani tänään äitini reilun 80 m²:n omistusasuntoa olin hyvin onnellinen omasta pikkuhuoneestani, jonka siivoamiseen ei tarvitse käyttää tunteja.
2. Soluasunnoissa ei yleensä saa pitää lemmikkieläimiä. Tämän päiväisen siivousurakan lopuksi olin yltäpäältä kissan karvoissa. Ihan kiva, ettei minulla sittenkään ole lemmikkiä, joka paitsi lisää siivouksen tarvetta, myös rajoittaa liikkumistani: lemmikin omistajat tietävät, ettei koiranhoitaja järjesty helposti parin tunnin varoitusajalla, kun extempore reissu Helsinkiin yllättää.
3. Useimmissa opiskelijakämpissä ei ole parveketta, omasta pihasta puhumattakaan. Vuokranantaja huolehtii istutukset ja ruohonleikkuun. Kaikkein kiitollisin olen siitä, ettei minun tarvitse tehdä lumitöitä.

+ opiskelija-asuntojen vuokraan kuuluu netti. Nopea ja toimiva sellainen. Katvealueella mokkulan kanssa turaaminen on melko hermoja raastavaa.


Ruoka

Opiskelijakaan ei elä pelkästä hengen leivästä.

1. Rahaa ei ole paljon käytettävissä: kaupassa ei tarvitse vatvoa ostopäätöstä, vain halvin on opiskelijalle kyllin parasta.
2. Opiskelijan ei tarvitse miettiä, mitä tänään syötäisiin. Opiskelijaravintolan tädit ovat miettineet sen puolestamme. Ja vieläpä kohtuu hintaan. Uskomattomista asioista äidit stressaavatkin...
3. Opiskelijaravintolan henkilökunta on myös valmistanut ruuan puolestamme. Suomalaiset syövät harvoin ulkona. Ravintolassa syömistä pidetään usein juhlavana tai porvarillisena. Kuinka etuoikeutettuja olemmekaan!


Talous ja omaisuus

Boheemi elämä piskuisella opintotuella voi olla avain onneen.

1. Nykyään moni työelämässä oleva tekee ns. pätkätöitä ja YT-neuvottelut irtisanomis- ja lomautusuhkineen ovat jatkuvasti otsikoissa. KELA maksaa opintotuen varmasti joka kuukauden neljäs päivä. Toimeentulon perusta on turvattu.
2. Kun pyykkituvan pesukone on rikki, opiskelijan ei tarvitse miettiä kulutusluoton ottamista. Hellat ja jääkaapitkin ovat niin ikään vuokranantajan vastuulla eikä laajan kotivakuutuksen maksamisessa näin ollen ole juuri järkeä.
3. Opiskelijaluukkuun ei mahdu järjettömästi tavaraa. Parin lautasen ja mukin pakkaaminen pahvilaatikkoon muuttopäivän aamuna vie vain hetken. Jokainen voi miettiä, millainen souvi omien vanhempien muuttaminen olisi :D


Tämän päivän siivousurakkaa tahdittanutta Mokomaa lainatakseni:

ei onni löydy
siitä, että uutta hamuaa
vaan siitä, että oppii
saamastaan nauttimaan


Onnellista kesää kaikille!

Tara
epj

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti