maanantai 10. joulukuuta 2012

Hyvä tietää opintotuesta

Hei!

Opintotukilautakunnan toivomuksesta kertaan muutamia opintukeen liittyviä asioita.

Aihe voi kuulostaa tylsälle, mutta yli 400 JAMKin opiskelijaa (eli reilu 5% meistä) sai tänäkin syksynä selvityspyynnön liittyen opintotuen opintojen edistymisen seurantaan.

Mitä KELA seuraa?

KELA seuraa sitä, onko opintotuen saaja päätoiminen opiskelija ja onko tällä ollut tarkoitus todella opiskella tarkasteltavana ajanjaksona. Opiskelijan on opiskeltava tietyn opintopistemäärän edestä, jotta hänen katsotaan olevan oikeutettu opintotukeen.

Tukeen on oikeutettu opiskelija, joka:
  • on opiskellut seurantajakson aikana vähintään 5 op/käytetty tukikuukausi eli jos nostat tukea koko syys- ja kevätlukukauden (9 kk) tulee sinulla olla 45 op
  • on opiskellut koko tutkinnon suoritusaikanaan vähintään 5 op/tukikuukausi ja seurantajakson aikana vähintään 2 op/tukikuukausi (ennen 1.8.2011 suoritetut opinnot 4,8 op/kk)
  • todentaa, että on ollut aikeissa opiskella vähintään 5 op/tukikuukausi ja esittää terveydellisiä tai haastavaan elämäntilanteeseen liittyviä henkilökohtaisia syitä opintojen viivästymiselle.Työssäkäynti, harrastukset tai opiskelija-aktiivina toimiminen eivät ole hyväksyttäviä syitä opintojen hidastumiselle.

HUOM! Seurannassa ei huomioida aiemmin suoritettuja hyväksiluettuja opintoja! Seurannassa huomioidaan ainoastaan seurantajakson aikana suoritetut opinnot. Hyväksiluettuja opintoja voidaan huomioida siirto-opiskelijoiden kohdalla ja tällöin vaaditaan todennus siitä, että opinnot on suoritettu seurantajakson aikana.


 Mitä opiskelijan pitää tehdä?

 1) Opintoja suunnitellessa kannattaa tarkastaa, että vaaditut pisterajat täyttyvät. Jos pisteitä ei saa OPSin mukaisista opinnoista täyteen, kannatta valintojaan täydentää vapaavalintaisilla opinnoilla.

2) Seuraa opintojesi edistymistä. Jos opinnot eivät etene suunnitelman mukaisesti eikä sinulla ole esittää hyväksyttäviä syitä opintojen hidastumiselle, voit etukäteen peruuttaa tai jälkikäteen maksaa takaisin saamaasi opintotukea. Helpointa tämän on KELAn sähköisen asioinnin kautta.

3) Jos saat selvityspyynnön ja sinulla on esittää syitä opintojen hidastumiselle tai opintorekisterijärjestelmä ASIOon merkitsemättömiä opintopisteitä, vastaa selvityspyyntöön. Selvityspyyntöön vastaamatta jättäminen johtaa opintotukesi lakkauttamiseen.

Jos sinulle on maksettu opintotukea, vaikka et ole opiskellut, voit joutua maksamaan tukea takaisin. Kannattaa siis olla tarkkana asian kanssa. Asian hoitamatta jättäneiden velka voidaan periä myös veronpalautuksista. Ulosmittaamisesta aiheutuu lisäkustannuksia velalliselle.



Tykkää opintotuesta Facebookissa ja saat tietoa ajankohtaisista asioista!
Sivulla voi myös esittää kysymyksiä opintotukeen liittyen.

JAMKissa opintotukiasioissa auttaa opintotukineuvoja.
Yhteystiedot ja lisätietoa opintotuesta JAMKin nettivivuilla.

KELAn opiskelijoille suunnattu puhelinpalvelu palvelee arkisin
klo 8-18 numerossa 020 692 209.

Tukea esim. muutoksenhakuprosessiin saat myös
JAMKOn sopolta (sopo[ät]jamko.fi).


Tukiterveisin,

Tara





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti