torstai 28. elokuuta 2014

Omien talousasioiden hoito ei ole rakettitiedettä (onneksi)

Itse ajattelisin, että jokaisen ikään ja sukupuoleen katsomatta tulisi olla erityisen kiinnostuneita omista taloudenpidon valmiuksista. Sillä jos sinä et omia talousasioitasi hallitse, niin kuka sitten? Se on vähän niin kuin omasta terveydestä huolehtiminen – sitäkään kun ei voi ulkoistaa muille. Ja samalla tavoin asian hoitaminen palkitsee tai hoitamatta jättäminen hankaloittaa elämää, niin terveydessä kuin taloudessakin. Mutta vaikeaahan se ei saa olla, eikä kyllä olekaan.

Tuloja ja menoja – niitähän riittää

Joskus tuntuu, että menoja on enemmän kuin tuloja. Se pistää miettimään. On ihan pakko laskeskella, miten kuukaudesta selviää. Kuukauden tulot ovat monasti vakiot, ja onneksi menoihin pystyy vaikuttamaan omilla valinnoilla. Kaupassa tulee usein mietittyä, tarvitsenko todella tätä. Houkutuksia riittää. Meitä jyväskyläläisiä onneksi lykästää, sillä opiskelijakaupungissa on aina tarjolla paljon edullista tai ihan ilmaistakin kivaa tekemistä ja näkemistä ympäri vuoden. Eikä edullisia vaihtoehtoja tarjoavista kirppareistakaan ole pulaa.

Omien talousasioiden seuranta olkoon kunnia-asia

Nykypäivänä omien tulojen ja menojen seuraaminen on helppoa. Älypuhelimen ilmainen Pivo-sovellus palvelee ainakin minua ihan päivittäin. Tosi kätevää, kun näkee yhdellä hipaisulla, missä mennään. Ja laajemman katsauksen saan kätevästi verkkopankin Oma talous -palvelun kautta. Siellä kuukausittaiset tulot ja menot ovat selkeästi pylväinä ja sopivasti ryhmiteltynä. Hienointa tässä systeemissä on se, että enää ei tarvitse väkerrellä erillisiä exceleitä tai tehdä muistiinpanoja ruutupaperille. Jokainen meistä löytäköön oman tapansa seurailla tulojaan ja menojaan. Se kannattaa varmasti!

Jemmatilille säästöön ja haaveet toteutuvat

Jos säästämisen geenit on saanut verenperintönä, hommahan toimii kuin rasvattu. Mutta eihän kaikilla voi olla takana samanlaista lapsuutta säästölippaineen ja lippaantyhjennyspäivineen. Jokainen meistä kuitenkin tietää, että pienistä puroista kasvaa suuri virta. Minulla toimii tämä hiljaa hyvä tulee -systeemi, eli säästäminen. Kun siirrän toiselle tilille rahaa jemmaan, se on sivussa normikäytöstä. Näin saan kerättyä rahaa ja toteutettua matkustushaaveitani, jotka jäisivät muuten auttamattomasti toteutumatta. Säästämällä voi varautua perinteisesti myös pahan päivän varalle. Kannattaa myös muistaa, että sitten kun tavoiteltu summa on kasassa, niin antaa palaa. Matkalle, autokauppaan tai vaikka kodin hankintaan!

Luottokortti kertoo, että sinuun luotetaan

Tiedäthän, että yhdellä tunnetulla Visalla on erityisen hieno systeemi. Jos tiedät, niin hyvä ja jos et, niin minäpä vinkkaan. Kun opiskelija on saanut tienattua 90 opintopistettä, on samalla ahertamisella saavuttanut Visan silmissä luottamuksen. Siinä kohtaa opiskelija voi ryhdistäytyä ja hakea itselleen opiskelijan OP-Visa -kortin 1000 euron luottorajalla. Kuinkahan monen opiskelijan kukkarosta ihan oma (ei siis vanhempien rinnakkais-) luottokortti jo löytyy?

Luottotiedot kunnossa - taloudenpidon A ja O

Jos jotain, niin se pitäisi ymmärtää, miten tärkeää on pitää omat luottotiedot kunnossa. Maksuhäiriömerkintä merkitsee monenlaisia vaikeuksia; ei vuokra-asuntoa, ei kännykkäliittymää, ei laajakaistaa, ei lainaa, ei osamaksumahdollisuutta, ei työpaikka, ei luottokorttia. Eli hirveä tilanne, jos sattuu omalle kohdalle. Toivottavasti minä sekä sinä saadaan pidettyä oma paletti kasassa, hallinnassa tulot sekä menot - nyt ja tulevaisuudessa. Historiahan ei ole tae tulevaisuudesta!





Katri Tynkkynen
Keski-Suomen Osuuspankki

Kirjoittaja on kulttuurikärpäsen purema ikiliikkuja,

jolle matkustelu maistuu. Arkipäivisin hän työskentelee
Keski-Suomen Osuuspankissa markkinointiassistenttina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti