torstai 28. elokuuta 2014

Omien talousasioiden hoito ei ole rakettitiedettä (onneksi)

Itse ajattelisin, että jokaisen ikään ja sukupuoleen katsomatta tulisi olla erityisen kiinnostuneita omista taloudenpidon valmiuksista. Sillä jos sinä et omia talousasioitasi hallitse, niin kuka sitten? Se on vähän niin kuin omasta terveydestä huolehtiminen – sitäkään kun ei voi ulkoistaa muille. Ja samalla tavoin asian hoitaminen palkitsee tai hoitamatta jättäminen hankaloittaa elämää, niin terveydessä kuin taloudessakin. Mutta vaikeaahan se ei saa olla, eikä kyllä olekaan.

Tuloja ja menoja – niitähän riittää

Joskus tuntuu, että menoja on enemmän kuin tuloja. Se pistää miettimään. On ihan pakko laskeskella, miten kuukaudesta selviää. Kuukauden tulot ovat monasti vakiot, ja onneksi menoihin pystyy vaikuttamaan omilla valinnoilla. Kaupassa tulee usein mietittyä, tarvitsenko todella tätä. Houkutuksia riittää. Meitä jyväskyläläisiä onneksi lykästää, sillä opiskelijakaupungissa on aina tarjolla paljon edullista tai ihan ilmaistakin kivaa tekemistä ja näkemistä ympäri vuoden. Eikä edullisia vaihtoehtoja tarjoavista kirppareistakaan ole pulaa.

Omien talousasioiden seuranta olkoon kunnia-asia

Nykypäivänä omien tulojen ja menojen seuraaminen on helppoa. Älypuhelimen ilmainen Pivo-sovellus palvelee ainakin minua ihan päivittäin. Tosi kätevää, kun näkee yhdellä hipaisulla, missä mennään. Ja laajemman katsauksen saan kätevästi verkkopankin Oma talous -palvelun kautta. Siellä kuukausittaiset tulot ja menot ovat selkeästi pylväinä ja sopivasti ryhmiteltynä. Hienointa tässä systeemissä on se, että enää ei tarvitse väkerrellä erillisiä exceleitä tai tehdä muistiinpanoja ruutupaperille. Jokainen meistä löytäköön oman tapansa seurailla tulojaan ja menojaan. Se kannattaa varmasti!

Jemmatilille säästöön ja haaveet toteutuvat

Jos säästämisen geenit on saanut verenperintönä, hommahan toimii kuin rasvattu. Mutta eihän kaikilla voi olla takana samanlaista lapsuutta säästölippaineen ja lippaantyhjennyspäivineen. Jokainen meistä kuitenkin tietää, että pienistä puroista kasvaa suuri virta. Minulla toimii tämä hiljaa hyvä tulee -systeemi, eli säästäminen. Kun siirrän toiselle tilille rahaa jemmaan, se on sivussa normikäytöstä. Näin saan kerättyä rahaa ja toteutettua matkustushaaveitani, jotka jäisivät muuten auttamattomasti toteutumatta. Säästämällä voi varautua perinteisesti myös pahan päivän varalle. Kannattaa myös muistaa, että sitten kun tavoiteltu summa on kasassa, niin antaa palaa. Matkalle, autokauppaan tai vaikka kodin hankintaan!

Luottokortti kertoo, että sinuun luotetaan

Tiedäthän, että yhdellä tunnetulla Visalla on erityisen hieno systeemi. Jos tiedät, niin hyvä ja jos et, niin minäpä vinkkaan. Kun opiskelija on saanut tienattua 90 opintopistettä, on samalla ahertamisella saavuttanut Visan silmissä luottamuksen. Siinä kohtaa opiskelija voi ryhdistäytyä ja hakea itselleen opiskelijan OP-Visa -kortin 1000 euron luottorajalla. Kuinkahan monen opiskelijan kukkarosta ihan oma (ei siis vanhempien rinnakkais-) luottokortti jo löytyy?

Luottotiedot kunnossa - taloudenpidon A ja O

Jos jotain, niin se pitäisi ymmärtää, miten tärkeää on pitää omat luottotiedot kunnossa. Maksuhäiriömerkintä merkitsee monenlaisia vaikeuksia; ei vuokra-asuntoa, ei kännykkäliittymää, ei laajakaistaa, ei lainaa, ei osamaksumahdollisuutta, ei työpaikka, ei luottokorttia. Eli hirveä tilanne, jos sattuu omalle kohdalle. Toivottavasti minä sekä sinä saadaan pidettyä oma paletti kasassa, hallinnassa tulot sekä menot - nyt ja tulevaisuudessa. Historiahan ei ole tae tulevaisuudesta!





Katri Tynkkynen
Keski-Suomen Osuuspankki

Kirjoittaja on kulttuurikärpäsen purema ikiliikkuja,

jolle matkustelu maistuu. Arkipäivisin hän työskentelee
Keski-Suomen Osuuspankissa markkinointiassistenttina.

tiistai 12. elokuuta 2014

Loivaa laskettelua syksyä kohti

Kännykän kalenteri muistutteli justiinsa, että "Blogiviikko! ma-su". Pää on tosin tällä hetkellä lomalla, joka alkoi viikonloppuna ja jatkuu ainakin teoriassa vielä ensi viikon. Jos ja kun siellä on uusia JAMKilaisia (ja myös JAMKOlaisia!) tai muuten vaan tänne ekaa kertaa tulevia, niin mä olen Paavo, vääjäämättömästi kolmeakymppiä joka päivä lähestyvä musiikkipedagogiopiskelija Pitkäkadun kampukselta moi! Toimin myös JAMKOn hallituksessa koulutuspoliittisena vastaavana, joten jos näet mut joko Musiikkikampuksella (tavoittaa joko kellarista, kahvilasta, tietokoneluokasta tai harjoituskopista), Rajakadulta tai jossain siltä väliltä, niin sopii moikata. Muhun voi olla yhteydessä ainakin kaikesta edunvalvontaan liittyvästä, ja näistä jutuista kirjoittelen myöhemmin tällä viikolla.

Kuten monet muutkin, minäkin olen viettänyt kesääni suurimmaksi osaksi kesätöiden parissa. Opiskelemani alan luonteesta johtuen työllistin itseni tällä kertaa vuokratyöfirman kautta, eli oot saattanut nähdä mua tekemässä kaikenlaista sekalaista jyväskyläläisissä ravintoloissa. Liikaa ei ole töitä silläkään sektorilla tarjolla, mutta jotenkin tässä on taloudellisestikin pärjätty. Kohta pääsee kuitenkin nauttimaan taas opintotuesta, johon on myös tullut muutoksia tämän kuun alusta. Tätäkin teemaa on tulossa vielä tällä viikolla lisää, kun selitän itsellenikin, mitä kaikkea aiheesta kannattaa tietää. Nyt jatkan kuitenkin vielä hetken loman viettoa, palataan myöhemmin!



perjantai 8. elokuuta 2014

Kompastuskiviä jäsenasioissa?

Tästä se lähtee! Alkuviikosta mainitsemani vilske on tasaista vauhtia tihenemässä. Toimisto on ollut auki jo viikon ja monet ovat jo piipahtaneet toimistolla hakemassa lukuvuositarraa ja vaihtamassa kuulumisia, mutta myös kysyttävää on ollut jonkin verran. Olemme saaneet kyselyitä sekä uusilta opiskelijoilta että vanhoilta jäseniltä tietyissä liittymisasioissa. Huoli pois, tästäpä vinkkiä pulmiin sekä jatkaville että uusille jäsenille.

Monia uusia opiskelijoita askarruttaa, miksei opiskelijakorttia saa vielä tilattua vaikka opiskelupaikka jo onkin selvää pässinlihaa. Se, että korttia saisi tilattua vähän ennakkoon ennen orientaatioviikkoa helpottaisi monen mielenrauhaa ja pahimpia ruuhkia. Onhan se toki aivan mahtavaa, että kiinnostuneita uusia jäseniä on niin paljon! Jos olet jo jäsen, eli sinulla on jo JAMKOn kortti, uuden tarran voi hakea JAMKOn toimistolta heti maanantaina. Uusilla opiskelijoilla opiskelijakortin tilaamisessa on kuitenkin oltava muutama asia kunnossa ennen kuin jäseneksi voi ensimmäistä kertaa liittyä.

Ensinnäkin, tarvitset koulun opiskelijatunnukset, joilla voit kirjautua JAMKOn sivujen kautta liittymislomakkeelle. Uusi opiskelija voi käydä tekemässä itselleen JAMKin tunnukset Vetuma-nettipalvelussa sen jälkeen kun:
  1. Opiskelija on vahvistanut vastaanottavansa opiskelupaikan
  2. Opintotoimistossa on tarkistettu todistukset.
  3. Tarkistuksesta on tullut vahvistusviesti hakuvaiheessa ilmoitettamaasi sähköpostiin. 
Tunnuksilla pääsee saman tien tutustumaan JAMKin järjestelmiin ja voit selata esimerkiksi opiskelijaintra Elmoa.

Seuraavaksi tulee se kompastuskivi, mihin moni aloittava opiskelija törmää. Sinun on ilmoittauduttava tunnuksillasi läsnäolevaksi opiskelijaksi ASIO-opiskelijahallintojärjestelmässä ilmoittautumisaikana (1.8. - 7.9.), mutta tekemäsi tunnukset eivät vielä tässä vaiheessa toimi ASIOssa. Opiskelijapalveluissa tehdään vielä aloitusmerkintä ASIOon ennen kuin opiskelija pääsee itse sitä käyttämään. Tämä merkintä tehdään useimmiten koko ryhmälle kerrallaan juuri ennen orientaatioviikkoa. Vasta ollessasi läsnäoleva opiskelija, pääset kirjautumaan JAMKOn liittymislomakkeelle tunnuksillasi. Tiedän, että tämä turhauttaa, ja kun monessa asiassa on älyttömästi säätämistä, niin moni aktiivinen haluaisi hoitaa asioita pois alta. Odota kuitenkin rauhassa, viimeistään orientaatioviikolla monet asiat koulun suhteen alkavat kyllä rullaamaan.

Olit sitten aloittava opiskelija, joka tilaa opiskelijakorttia tai vanha jäsen, joka tarvitsee uuden lukuvuositarran, on ehdottoman tärkeää, että läsnäoloilmoittautumisen yhteydessä on laittanut ASIOssa täpän kohtaan “Tietojani saa antaa opiskelijakunnalle". Muutoin emme löydä sinua JAMKOn järjestelmästä. Täppä on jostain syystä joillain vanhoilla jäsenillä pudonnut pois, joten tarkista tämä, jos ongelmia on. Klikkaa vielä kuvallinen ohje tästä.

Joitain mietityttää voiko vaihdon ajaksi jatkaa jäsenyyttä ja saada lukuvuositarran. Kyllä vain, jos olet JAMKissa kirjoilla läsnäolevana, mutta fyysisesti vaikka Puerto Ricossa (LUCKY YOU!) sinulla on aivan yhtälailla mahdollisuus liittyä jäseneksi. Asia kannattaa kuitenkin hoitaa ennen paikkakunnalta poistumista, sillä irtotarroja ei lähetellä. Jos jäät harjoitteluun toiselle paikkakunnalle suoraan kesälomilta, eikä sinulla ole käyntiä Jyväskylässä, ainoa vaihtoehto on, että maksat jäsenyyden verkkopankissa ja lähetät toimistolle koko korttisi. Tarra liimataan täällä ja lähetetään sinulle takaisin sinun piikkiisi. Uusia, painosta tulleita kortteja emme lähetä, sillä meidän pitää varmistua siitä, että kortti todella menee oikealle henkilölle.

Elo-syyskuun vaihteessa toimistolla voi olla porukkaa kuin SaiPan maalilla. Helpottaaksemme kiireisintä aikaa, jäsenpalvelupisteet jalkautuvat jokaiselle kampukselle syyskuussa. Voit hakea uuden lukuvuositarran miltä pisteeltä vain. Vaikka olisit Rajakadulla koulussa, mutta satut asumaan Lutakossa, niin voit yhtä hyvin hakea lukuvuositarran myös Dynamolta, näppärää eikös vaan? Tarkemmat aikataulut päivitetään JAMKOn sivuille. Muista vain uusia jäsenyys JAMKOn verkkosivujen kautta, ennen kuin tulet tarran hakemaan, niin et jonota tuplasti! Kyllä, se pitää tehdä joka lukuvuosi uudelleen, vaikka sinulla jo opiskelijakortti olisikin.

Uudet kortit ottavat aikansa painossa. Uusien opiskelijoiden kannattaa varautua odottamaan kiireisimpänä aikana kolmisen viikkoa. Kun kortti on tullut painosta, JAMKO lähettää sinulle tiedon koulun sähköpostiin (opiskelijatunnus(a)student.jamk.fi), kun kortti on haettavissa. Kortit lajitellaan kampuksen mukaan, ja esimerkiksi musiikin kortit on haettavissa musiikkikampuksen jäsenpalvelupisteeltä. Joten tässäkin tapauksessa maltti on valttia, eikä turhaan kannata hätääntyä vaikka kaverisi olisikin kortin jo saanut. Mikäli kuukausi on vierähtänyt, voi kortin perään jo huhuillakin. JAMKOn sivuille on koottu yleisimpiä ongelmia, ja hyviä vinkkejä, joten ohjeisiin kannattaa tutustua jo tilausvaiheessa. Ongelmatapauksessa ota yhteyttä: opiskelijasihteeri(a)jamko.fi.

JAMKOn jäsenyys antaa paljon, eikä jäseneksi liittyminen ole tähtitiedettä. Muutamia asioita kun muistaa ja lukee ohjeistukset huolella, niin aika vähällä soijalla selviää. Ja apua saa kyllä, se on varma!

Anna
Viestintä- ja edunvalvontasihteeri

keskiviikko 6. elokuuta 2014

Vähän niinkuin vippikortti

Leveä opiskelijaelämä on sanapari, jota ei kuule kenenkään suusta. Opiskelijan arki on jongleeraamista tulojen ja menojen kanssa ja saa olla kieli keskellä suuta, että rahaa jää laskujen, vuokran ja ruoan jälkeen johonkin muuhun. Onneksi opiskelijastatus ja siitä todisteena oleva opiskelijakortti suo myös tien edullisempaan elämään, tarvitsitpa sitten takatukan leikkausta, pyörän kumin paikkausta, murua rinnan alle tai kyytiä mummolaan Toholammille. Jyväskylässä alueellisia alennuksia saa monipuolisesti erilaisista palveluista ja tuotteista, kun muistaa itse vain kaivaa korttia esille vähän joka välissä. JAMKO on koonnut Jyväskylän etuja myös Opiskelijan Jyväskylä -sivuille, joilta voi käydä vilkaisemassa ajankohtaisia etuja. Opiskelijakortti on opiskelijakunnan jäsenkortti, ja jäsenenä osallistut huippuihin tapahtumiin ja käytät kaupungin liikuntapalveluita edullisemmin. JAMKOn kuntosali on jäsenten vapaassa käytössä. Ja toimiipa opiskelijakortti kirjastokorttinakin JAMKin kirjastoissa, kun sen ensin aktivoi ensimmäisellä käynnillä.

Jotkut edut ovat voimassa koko Suomessa, kuten VR:n ja Matkahuollon noin 50 prosentin alennukset juna- ja bussilipuista. Kun ensimmäisen kerran opintojeni päätyttyä (joskus kivikaudella) matkustin bussilla, sain keräillä itseäni tovin bussin takapenkillä maksettuani täyden hinnan matkasta Mikkelistä Jyväskylään ja takaisin. Söin makaronia viikon. Kaurapuuroon verrattuna opiskelijahintainen lounas on myös aika luksusta. Vaikka kouluruoasta ollaan montaa mieltä, vaihtoehtoja on yleensä runsaasti ja tätä nykyä myös erityisruokavaliotkin on huomioitu kohtuudella. Muissa ravintoloissa saa 2,60 eurolla ehkä kahvin ja vähän nisua. JAMKO Caféssa saa niistäkin 10 pinnaa alennusta.

Rahallisen hyödyn lisäksi, JAMKOn joukoissa on myös voimaa. JAMKOn tehtävänä on huolehtia JAMKin opiskelijoiden eduista, hyvinvoinnista ja toimia opiskelijoiden äänitorvena JAMKin ja kaupungin päättäjien suuntaan. JAMKOssa saat äänesi kuuluviin. Jäsenenä sinulla on mahdollisuus vaikuttaa äänestämällä edustajistovaaleissa tai asettumalla itse ehdokkaaksi JAMKOssa ylintä päätäntävaltaa käyttävään edustajistoon. Vai kääritkö hihat ja pyrit hallituksen toimintaan mukaan? Kun JAMKO edustaa kaikkia JAMKin opiskelijoita, koulutusalajärjestöt huolehtivat oman alansa opiskelijoiden hyvinvoinnista ja tarjoavat alallesi hyödyllisiä etuja. Kun liityt JAMKOn jäseneksi voit samalla liittyä maksutta myös omaan koulutusalajärjestöösi.

Kohtuullisen kova kortti, vai mitä? JAMKOn jäsen saa opiskelijaelämästä kaiken ilon ja hyödyn irti, mutta myös kattavan tukiverkoston ja mahdollisuuden vaikuttaa opiskelijoiden yhteisiin asioihin koko opintojen ajan. Ystäväni kiteytti opiskelijakortin olemuksen mielestäni nasevasti. “Se on vähän niinkuin vippikortti. Sitä vilauttamalla avautuu aika moni mahdollisuus.”

Alkuun pääset liittymällä tai uusimalla jäsenyytesi JAMKOn verkkosivuilla.

Anna
Viestintä- ja edunvalvontasihteeri


maanantai 4. elokuuta 2014

Lukuvuosi lähtökuopissaan

Hei vain, olen Anna, JAMKOn viestintä- ja edunvalvontasihteeri, ja saan kunnian käynnistää tämän lukuvuoden ensimmäisen blogiviikon. JAMKOn blogin kautta pääset kurkistamaan JAMKOn toimintaan ja opiskelijaktiivien elämään jokaisen toimijan näkökulmasta aina vuoroviikoin.


Vaikka kesä hellii vielä kohutuilla kuubalaisilla helteillä, jäätelö sulaa sormiin ja illalla rantahiekkaa pudistellaan housun taskuista, alkaa syksy häämöttämään häivähdyksenä alitajunnassa. Myös JAMKOn toimistossa alkaa pikkuhiljaa käymään vilske, vaikka viime viikolla lomilta palatessani Pääkampus oli suhteellisen hiljainen. On oikeastaan aika mukavaa palata ennen muita töihin, sillä silloin voi laskeutua arkeen huomattavasti leppoisammin. Olisin helisemässä jos hyppäisin kelkkaan vaikka vasta orientaatioviikolla. Näin ehtii itsekin orientoitumaan tulevaan syksyyn ja miettimään keväällä tehtyjä töitä ja tavoitteita. Olen aina sopinut hyvin koulumaailman rytmiin ja minulle syksy on ollut aina uudistumisen, uuden ja uudelleen aloittamisen aikaa, kun taas jotkut tekevät radikaaleja elämänmuutoksia aina vuoden vaihteessa. Ehkä siksi, että pieni tauko antaa etäisyyttä ja perspektiiviä omaan työhön ja on jälleen voimia tarttua toimeen. Nyt huomaa, miten voisin tehdä asioita paremmin, helpommin ja siten, että niistä olisi enemmän hyötyä. Yksi parhaista asioista työssäni on se, että vaikka tietyt asiat toistuvat, niitä on aina mahdollista kehittää eteenpäin ja kehittyä samalla itse. Varsinkin nyt näen sen selvemmin, sillä olen tänään työskennellyt JAMKOssa tasan vuoden ja viihtynyt paremmin kuin hyvin. Syynä ovat juuri monipuoliset työtehtävät, kehittämisen ja kehittymisen mahdollisuudet ja aivan huiput työtoverit. Vielä ei ole mikään ponnistus tehdä asioita paremmin kuin vuosi sitten, sillä silloin olin hukassa kuin ekaluokkalainen, mutta lukuvuosi onkin vasta lähtökuopissa ja mahdollisuuksia on runsaasti.     


Elokuu kuluu JAMKOn toimistolla syksyn toimintoja valmistellessa ja ehkä uhraamme ajatuksia jo tulevallekin vuodelle. Omalla työlistallani tänä syksynä ovat muun työn ohella JAMKOn verkkosivujen uudistamisen loppuun vieminen, uuden edunvalvontakirjeen lanseeraus, työskentely Edustajistovaalien, Jupinaviikkojen ja työelämäpäivä “Työelämätreffien” parissa. Näistä kuulette varmasti lisää lähempänä. Lisäksi laitamme panoksia syksyisin ruuhkautuvaan jäsenpalveluun. JAMKOn toimiston jäsenpalvelussa tulee syyskuussa olemaan opiskelijasihteerimme Paulan lisäksi yksi henkilökuntamme jäsenistä, joten lukuvuositarrat, liikuntatarrat, uudet opiskelijakortit ja vaihtareiden survival kitit liikkuvat sutjakkaammin. Lisäksi jäsenpalvelupisteet jalkautuvat syyskuussa myös muille kampuksille viime syksyn tapaan, ja pääsemme tapaamaan opiskelijoita Rajakadun lisäksi myös Dynamolla, Musiikilla, Tarvaalassa ja Tiimi-Akatemialla.

Aktiivinen syksy luvassa, aivan mahtava juttu! En malta odottaa, että lukuvuosi käynnistyy kunnolla ja pieni vilske vaihtuu hulinaksi. Ennen sitä hulinaa nykyisten jäsenten kannattaa ottaa varaslähtö syksyyn ja hoitaa JAMKOn jäsenasiat kuntoon kipaisemalla uusi lukuvuositarra toimistolta, kun on ensin uusinut jäsenyyden JAMKOn verkkosivujen kautta. Sitten vain jätskikiskan kautta rannalle ottamaan ilo irti lämpimistä ilmoista.

Anna
Viestintä- ja edunvalvontasihteeri